Prosím nepoužívejte Internet Explorer. Využijte moderní prohlížeč!

Když se řekne kukačkové hodiny nebo lidově kukačky, každý si správně představí dřevěné nástěnné hodiny, které mají vzhled chaloupky s vyřezávanými detaily a malými dvířky nad ciferníkem. Z těchto dvířek každou celou hodinu vylétne malý dřevěný ptáček a zakuká.

První zmínka o kukačkových hodinách byla již v 17. století, rozšířily se však až začátkem 19. století z německé oblasti Schwarzwald, kde se vyráběly podomácku vyřezávané dřevěné hodiny většinou zdobené motivy listů nebo ptáků a dalšími mysliveckými motivy. V posledních letech se už kukačky nevyrábí pouze ze dřeva. Na trhu jsou i levnější plastová provední pocházející většinou z asijských zemí a bývají převáženě osazeny elektrickými stroji. Tradičnímu řemeslnému výrobku a precizní práci se dřevem se ale přece jen vyrovnat nemohou.

Jedním z nejznámějších světových výrobců kukačkových hodin je v současné době německá firma Hönes, od které kompletní kukačky odebíráme i my. Mají obrovský výběr ručně vyřezávaných a malovaných hodin v nejrůznějších provedeních a velikostech. 

V naší kamenné prodejně je standardně vystaveno něco okolo třiceti modelů s možností okamžitého odběru. Není však žádný problém si vybrat jakýkoli jiný model přímo z katalogu firmy Hőnes.

Jaké typy kukačkových hodin jsou?

Při rozhodování, jaké kukačky si vybrat určitě bude hrát roli zvolený hodinový stroj. Podle něj dělíme kukačky na elektrické, jednodenní a osmidenní.

Kukačky elektrické

Hodiny jsou osazeny elektrickým strojem, který je poháněný dvěma kusy baterií R14 (monočlánky C). Baterie nejsou součástí balení. Hodiny každou hodinu mimo kukání kukačky (1-12x podle počtu hodin) také imitují zvuk lesa a zurčící potůček. Kukání lze zeslabit nebo zcela vypnout. Hodiny mají automatické noční vypínání hraní a kukání, které zajišťuje světelný senzor, který reaguje na intenzitu světla v místnosti.


Kukačky mechanické jednodenní

Jak z názvu vyplývá, jdou hodiny na jedno natažení jeden den. Mají dvě závaží, přičemž jedno pohání kukání a druhé chod hodin. O půl kukačka kuká jednou, v celou hodinu pak podle počtu hodin 1-12x. Kukání je možné úplně vypnout.


Kukačky mechanické osmidenní

Hodiny je potřeba natáhnout jednou za osm dní. Mají dvě až tři závaží. Jedno pohání kukačku, druhé chod hodin a v případě, že jde o model s detaily jako je mlýnské kolo nebo ručně vyřezávané postavy, třetí závaží pohání jejich pohybování a tančení. Kukačka zakuká o půl jednou a v celou 1-12x podle počtu hodin, případně zahraje melodie a tanečníci začnou tančit. Kukání lze vypnout pomocí boční páčky.

Velikost kukačkových hodin

Pro lepší orientaci v naší nabídce kukaček se, co se týká velikosti, řiďte číslem za lomítkem. Nejmenší kukačky jsou bez čísla a lomítka, následují 2, 3, 4, 5. Čím vyšší číslo, tím jsou kukačky větší.

Pro všechny kukačky navíc platí doprava v rámci České republiky ZDARMA!

Věříme, že si u nás svoje kukačky vyberete i Vy a jejich kukání navodí příjemnou atmosféru i u Vás doma. Kdybyste potřebovali s výběrem jakkoli pomoci, neváhejte se na nás obrátit na uvedených kontaktech nebo přes online chat.

Vytvořilo: