Prosím nepoužívejte Internet Explorer. Využijte moderní prohlížeč!

Původ slunečních hodin se táhne daleko do historie, patřily k prvním způsobům měření času - tzv. elementárním hodinám. Jejich hnacím motorem je Slunce, které tím jak se kolem něj Země pohybuje, vrhá různě dlouhé stíny přes ukazatele na ciferník. Ten může být svislý nebo vodorovný.

Sluneční hodiny byly vždy umísťovány na významných místech - na zdech nebo nádvořích zámků, kostelů nebo kláštěrů. Do dnešní doby prošly sice velkým vývojem, ale díky své přesnosti je předehnaly technické objevy.

Jen na území České republiky se však dodnes dochovalo více než 4000 slunečních hodin a díky stoupající popularitě jejich počet dále roste. Pokud tedy s přicházejcícím jarem a létem přemýšlíte o rekonstrukci zahrady nebo dvora, určitě byste jejich pořízení měli zvážit.

Sluneční hodiny v naší firmě

Ve firmě Dědečkovy hodiny se vývojem a výrobou slunečních hodin přimo zabýváme. V současné době jich máme 10 typů a dalších 5 typů ve výrobě. Hodiny jsou vyráběny ze silného železného plechu, povrchová úprava je následně provedena práškovým lakováním na černou kovářskou barvu, vypálenou při 200°C.

Hodiny vyrábíme po konzultaci také zakázkově v libovolné velikosti a barvě včetně nerezu dle vlastního návrhu zákazníka.

U složitějších hodin je možné zpracovat hodiny přesně podle polohy stěny, na které budou hodiny připevněny. K tomu nám stačí buď azimut, nebo GPS souřadnice domu s adresou a označením stěny, na které hodiny budou připevněny.

Ve výrobě máme také nastavitelné hodiny, které si každý zákazník nastaví zcela přesně sám v den rovnodennosti. Tyto hodiny budou k prohlédnutí velmi brzy a budou vystavené na internetu a v naší prodejně.


Typy slunečních hodin

Slunečních hodin je nepřeberné množství typů. Jejich základní dělení je na stacionární a nástěnné - podle způsobu umístění. Můžete je umístit vodorovně na rovnou plochu, případně podstavec nebo je upevnit přímo na stěnu domu. Zde se však musíte řídit přesným nastavením dle světových stran.

Stacionární

Stacionární sluneční se umisťují se na rovnou plochu, do záhonu, případně na postavec, který se nachází na slunečném místě Vaší zahrady.



Nástěnné

Nástěnné hodiny se umisťují na stěnu domu, nebo na vrata. Zde je nutné hodiny vybírat podle světové strany stěny.



Nástěnné hodiny se dle směru zdi, na kterou jsou umístěny, dělí na východní, západní a jižní.

Východní sluneční hodiny

Umisťují se na jižní stěnu domu a při správném nastavení a slunečném počasí ukazují čas od východu slunce do poledne. 

 

Západní sluneční hodiny


Umisťují se na západní stěnu a ukazují čas v rozmezí od poledne do západu slunce.

Jižní sluneční hodiny

Patří mezi nejoblíbenější modely. Umisťují se na jižní stěnu domu a ukazují čas v rozmezí od 7 do 17 hodin. 

Čím sluneční hodiny doplnit?

Sluneční hodiny skvěle korespondují s dalšími zahradními doplňky, které jsou ve stejném designu. Jedná se o venkovní umyvadla, kašny a topeniště, které si mužete prohlédnout ZDE. Věříme, že si z naší nabídky vybere opravdu každý a oživí tak svou zahradu. Nadcházející jarní a letní sezóna je pro to ten nejvhodnější čas.


V případě, že budete chtít s výběrem toho správného typu hodin nebo mít jakýkoli jiný dotaz, neváhejte se na nás obrátit na čísle +420 608 767 815 nebo e-mailu info@dedeckovyhodiny.cz.

Připomínáme slevu na všechny typy slunečních hodin ve výši 5% a při osobním odběru dokonce 10%.

Vytvořilo: